March 11, 2010, 03:40:25 pm *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпрос за сървър  (Прочетена 1720 пъти)
nikolai
Гост
« -: March 17, 2008, 07:24:31 pm »

Искам да купя сървър за фирмата си. Идеята ми е към него да се свързват всички 16 компютъра в офиса и там да съхраняват всички документи(word, excel) просто всички документи да се съхраняват на него и да са достъпни от всички копютри...
какво ще ми препоръчате?! и освен самия сървър предпоалгам ще се наложи да се инсталира някакъв софтуер, какъв и кой може да ми го инсталира???
Активен
glowndark
Administrator
Нов потребител
Публикации: 15

Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: March 21, 2008, 12:28:45 am »

Здравейте

За конкретния отковор на вашия въпрос трябва да се започне от това каква операционна система смятате а използвате на сървъра си. Като едната изисква и използва малко повече ресурси и за нея ще Ви трябва сървър с по-високи параметри... В зависимост от това, каква операционна система ще изберете, може да се направи по-точно и хардуерната конфигурация на сървъра...
Активен

lod
Нов потребител
*
Публикации: 1

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: March 26, 2008, 10:10:35 am »

за файлов сървър е доста подходящо едно FreeBSD (Unix), с едно нормално компютърче с два хард диска закачени на RAID. защо?
операционната система е изключително стабилна (Microsoft я ползва от години като ОС на вътрешните си сървъри), безплатна е!!!! има възможност за инсталиране на почти всичкият софтуер за линукс. можеш да си направиш AD (Active Directory) LDAP, SMB под SAMBA. в общи линии цената на компютъра няма да стъпи повече от 500лв, всичко зависи от хард дисковете и дъното, колко надеждно го искаш, както и захранването, което в случая е най - важно. Колкото до инсталацията, по форумите има хора които разбира от BSD, вече от кой град си не знам..
Активен
nikolai
Гост
« Отговор #3 -: March 26, 2008, 10:20:02 am »

Идеята ми харесва Smiley Че и евтино излиза. Колкото един домашен компютър. Предвидил съм за този сървър около 2 максимум 3 000 лв за хардуер и евентуално софтуер (ако той е платен)...
Много благодаря за информацията, и ако може да ми предложите нещо надеждно като сървър?
Активен
glowndark
Administrator
Нов потребител
Публикации: 15

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: March 27, 2008, 12:50:28 pm »

Ами ако сте се спрял на BSD сървър ето една примерна конфигурация която ще Ви свърши перфектна работа:

Една INTEL базирана система:

SR1530AH i3000 (S775) FSB 1066MHz, DDRII 667MHz, optional, VGA - 872.42 лв
с памет 2GB Supertalent DDR2-667,128x4 ECC FB-DIMM Server Memory - 151.17 лв.
с процесор Dual-Core Xeon 3040 1.86GHz (1066MHz,2MB,Allendale,S775) - 283.50 лв.
и твърд диск SEAGATE Barracuda ES 7200.2 250GB 32MB cache SATA II-300 - 149.69лв.

така направен сървъра Ви излиза 1456.78 лв, като ако евентуално решите за в бъдеще да използвате уиндоус на сървъра си, просто ще трябва да му добавите още малко RAM памет...
Активен

Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: